با اتصال کنتاکتها در ترموستات ، موتور شروع بکار نموده و پیستون کمپرسور را در داخل سیلندر به حرکت در میآورد و مرتبا گاز را از طریق لوله برگشت میمکد و با فشار وارد لوله رفت مینماید. فشار وارده بر گاز آن را وارد رادیاتور (کندانسور) میکند، که در پشت یخچال قرار دارد. در آنجا مقداری از حرارت گاز کاسته میگردد. برای انتقال بهتر گرمای گاز ، باید فاصله رادیاتور تا دیواره حدود 25 سانتیمتر باشد. سپس گاز سرد کننده با عبور از فیلتر (درایر) کاملا خشک شده و چون لوله خروجی فیلتر و پس از آن سطح مقطع لوله مویین بسیار کم است گاز تحت فشار زیادی قرار گرفته و به حالت مایع میشود.
در این حالت دمای آن نیز زیاد میشود. با عبور از لوله مویین گاز وارد لولههای اواپراتور (جای یخ) میشود، و چون سطح مقطع جدید به مراتب بیشتر از سطح مقطع لوله مویین است شروع به فوران نموده و تولید سرما میکند. فشار کمپرسور ، گاز را از طریق اواپراتور عبور داده و از خروجی اواپراتور توسط لولهای به لوله برگشت کمپرسور میرساند. این عمل مادامی که یخچال سرد شود ادامه مییابد تا آن که در اثر سرمای تولید شده ، مدار موتور الکتریکی توسط ترموستات قطع شود. دمای محفظه معمولا بین 1 الی 7 درجه سانتیگراد است، و در اواپراتور به حدود 15 درجه زیر صفر میرسد.
با باز شدن در یخچال مقداری از هوای گرم محیط وارد یخچال شده و بر روی اواپراتور قطرات آب بوجود میآورد. این قطرات به مرور زمان تودههای یخی و به عبارت دیگر برفک ایجاد میکنند که به وسیله آنها عمل سرما سازی در یخچال مختل میشود. از اینرو لازم است در فواصل زمانی معینی نسبت به ذوب برفکها اقدام شود. برای ذوب برفکها میتوان یخچال را خاموش کرده و در آن را برای مدتی باز گذاشت. روش دیگر ، استفاده از یک المنت گرمکننده است که به دور اواپراتور پیچیده میشود. هرگاه لازم باشد ترموستات مدار المنت را وصل نموده و برفکها را از بین میبرد.
گر میخواهید با تاریخچه یخچال در دنیا آشنا شوید این مطلب را بخوانید.
۱۷۴۷: همزمان با جنگ های ناپلئون
مخترع آمریکایی به نام اولیور ایوانس اولین یخچال که در آن از بخار به جای مایع استفاده می شود را اختراع کرد.
۱۸۰۵: اولین یخچال دست ساز
نخستین یخچال دست ساز توسط ویلیام کالین ساخته شد که البته هیچ استفاده عملی از آن نشد.
اختراع یخچال برای نگهداری واکسن تب زرد توسط پزشک آمریکایی
۱۸۵۰: بستنی ساز
در سال ۱۸۵۰ اولین بستنی ساز به ثبت رسید.
۱۸۵۷: اختراع توسط یک استرالیایی
در سال ۱۸۵۷ یک استرالیایی دستگاه خنک کننده را اختراع کرد.
۱۸۵۹: یک فرانسوی به نام کاره
در این یخچال به جای دستگاه های متراکم کننده از آمونیاک استفاده کرده که اصطلاحاً آن ها را سیستم های جذبی می نامند
۱۹۱۱: آغاز قرن بیستم
اولین یخچال با استفاده از گاز SO2 توسط جنرال الکتریک در هند ساخته شد.از معایب آن می توان به قیمت بسیار گران آن اشاره کرد.
۱۹۱۵: یخچال برقی
در سال ۱۹۱۵ جنرال الکتریک اولین یخچال برقی را تولید و توانست به تعداد ۲۰۰ دستگاه تا سال ۱۹۲۰ به فروش برساند
۱۹۲۷: فروش گسترده برای اولین بار
در این سال جنرال الکتریک توانست بیش از یک میلیون دستگاه با تکنولوژی خنک کنندگی بوسیله دی اکسید سولفور را به فروش برساند
در این سال ها نیاز به غذاهای منجمد در بین مردم افزایش یافت
۱۹۶۵: در سال ۱۹۶۵ شرکت ال جی اولین یخچال تولیدی خود را به بازار معرفی کرد و در ادامه به صادرات آن پرداخت ، در سال ۱۹۷۹ اولین ساید بای ساید ساخت کره ، توسط ال جی تولید گردید.
قبل از اینکه سیستم یخچال امروزی اختراع شود، مردم غذاهایشان را با برف و یخ خنک نگه میداشتند. سردابها نخستین سوراخ هایی بودند که در زمین حفر میشدند. منظور از کلمه یخچال که امروزه استفاده میشود ، چنین حفرهای بوده است.
کارکرد یخچال ، گرفتن گرما از مواد غذایی در یک فضای بسته است تا دمای آنها را کاهش دهد که این کار را بوسیله عمل تبخیر مایع انجام میدهد و به این ترتیب گرما را جذب میکند. ماده سردکننده که در یخچال به کار می رود در دمای خیلی پایینی بخار و باعث میشود داخل یخچال به دمای انجماد برسد.
سرمایشی که با انبساط سریع گازها صورت میگیرد اساس کار یخچالهای امروزی است. در سال 1805 میلادی مخترع امریکایی به نام اولیور اوانز اولین یخچال را طراحی کرد، اما اولین یخچالی را که میتوانست مورد استفاده قرار بگیرد جاکوب پرکینز در سال 1834 اختراع کرد که در آن در چرخه تراکم، گاز اتر به کار میرفت. پزشک امریکایی جان گری در سال 1844 براساس طرح اولیور ایوانز یخچالی ساخت که یخ بسازد تا بتواند بیماران مبتلا به تب زرد خود را خنک کند.
مهندس آلمانی کارل ونلیندن فرآیند مایع کردن گاز در یخچال را در سال 1876 به نام خود ثبت کرد که بخش اصلی فناوری به کار رفته در یخچال است. در یخچالهای اواخر سالهای 1800 میلادی تا 1929 گازهای سمی آمونیاک، متیلکلرید و دیاکسید گوگرد برای مایع خنککننده به کار گرفته میشدند.
نشت متیل کلرید در سالهای 1920 چندین حادثه مهلک آفرید و شرکت های امریکایی را بر آن داشت که تحقیقات مشترکی برای یافتن روشی کمخطرتر جهت سرد کردن مواد غذایی آغاز کنند.
تلاشهای آنها به کشف گاز فرئون دار منجر شد که این یخچال ها به یکی از لوازم اصلی آشپزخانه تبدیل شدند. چند دهه طول کشید تا مردم فهمیدند کلروفلوروکربنها هم لایه ازن کره زمین را دچار مشکل میکنند.
انواع گازهای خنک کننده
در زمان های قدیم که در اکثر مناطق برق نبود؛ برای عمل سرماسازی در داخل یخچال از گاز آمونیاک استفاده می شد. این گاز بر اثر گرما متراکم می شد و در لوله کشی به حرکت در می آمد و خنک سازی در یخچال را انجام می داد حتماً می دانید که در قدیم این یخچال ها با نفت کار می کردند. در حقیقت نفت جایگزینی برای برق بود ؛ آمونیاک را در راه خود به حررکت و چرخش در می آورد تا خنک سازی انجام شود . از یخچال های نفتی در حال حاضر هم در برخیی مکان ها استفاده می شود .
به کارگیری گاز آمونیاک اخیرا به صورت کامل کنار گذاشته شده است ؛ دلیل آن سمی بودن این گاز است ؛ انفجار زا است و در صورت ترکیب شدن با رطوبت اثرات مخربی نیز به همراه دارد . در دنیای حال گاز فریون جایگزین آمونیاک میی باشد که هیچکدام از ضرر های آمونیاک را دارا نمی باشد. البته تنها ضرر این گاز تخریب لایه اوزون می باشد که متخصصان با اعمال بعضی تغییرات؛ اثر مخرب آن را به مراتب کم تر کرده اند.
نحوه کار سیستم خنک کننده
حال بیایید بار دیگر نحوه کار یخچال را مرور کنیم:
زمانی که کمپرسور به کار خود آغاز می کند ؛ گاز سردشده درون کمپرسور و مدار؛ با فشار زیاد به محفظه اوپراتور <سردخانه>انتقال می یابد .این گاز با گرفتن گرمای سردخانه خود گرم می شود و این قسمت را سرد می کند. با مکش کمپرسور؛ این گاز دوباره از محیط سردخانه خارج و به رادیاتور <کندانسور> که در پشت یخچال قرار دارد می رود. گاز در آن جا با از دست دادن گرمای خود سرد می شود و دوباره از طریق کمپرسور به گردش در می آید. این کار مرتبا تکرار می شود تا محیط سردخانه به دمای مورد نظر برسد.
پس در واقع یخچال گرمای مواد داخل خود را می گیرد و به محیط اتاق منتقل می کند و از این طریق مواد داخل آن خنک می شود
نحوه عملکرد کمپرسور اینورتر و تفاوت استفاده آن با کولرگازی معمولی
کمپرسور کولر گازی ها درسیستم کارکرد می تواند به دو حالت با دور ثابت و یا دور متغیر باشند.
در کمپرسورهای دور ثابت کنترل کمپرسور جهت تنظیم دما بوسیله خاموش و روشن شدن کمپرسور کنترل می شود که باعث می شود در هر بار خاموش و روشن شدن، شوک به سیستم برق وارد می شود ولی در کمپرسورهای اینورتراین عمل بوسیله تغییر دور کمپرسور، مبرد مورد نیاز کنترل می شود و از خاموش و روشن شدن مکرر جلوگیری مینماید و در این حالت باعث صرفه جویی در مصرف برق می گردد.نوع کنترل کمپرسور اینورتر در کمپرسور با جریان متناوب از طریق تغییر فرکانس و در کمپرسورهای جریان مستقیم از طریق تغییر ولتاژ صورت می گیرد.
معرفی اینورتر و مزایای سیستم اینورتر:
اینورتر یا مبدل به معنای وارونه گردان یا معکوس کننده می باشد و درسیستمهای کمپرسوری به معنای دورمتغییر بوده به طوریکه چرخش کمپرسوردورانی و سرعت آن متغییر است و بسته به دما و رطوبت تنظیمی توسط کاربر دورکمپرسورکم یا زیاد می شود و هیچ وقت کمپرسوردرزمانی که به دمای دلخواه کاربر برسد خاموش کامل نمی شود فقط دورآن کم شده و با حداقل مصرف برق کارمی کند و بسته به نیاز مجدد شروع به کاربا دور بالا می کند پس همیشه دور کمپرسور زیاد یا در جهت عکس کم شده و به اصطلاح کمپرسور استارت اضافه نمی کند و عمل اتومات کردن و استارت کردن کمپرسور که باعث اصلی مصرف برق زیاد است در این سیستمهای اینورتر اتفاق نمی افتد.
اینورتر درواقع با تغییرفرکانس و ولتاژبرق باعث کاهش مصرف شده و تمام عملکرد دستگاه هوشمند می باشد.
کمپرسورهای اینورتر عمدتا" با گاز جدید410 که سازگاربا محیط زیست است کارمی کند و درنتیجه راندمان دستگاه بالاتر می باشد.آینده از آن سیستم اینورتر بامبرد410 است.
شرکت های سازنده معمولا" پانل های داخلی اسپلیتهای اینورتر را زیباتر می سازند تا خریداران بیشتر تمایل به خرید داشته و انگیزه ای برای خریداران باشد. اینورتر دارای گرمایش کامل تا منهای 15درجه زیرصفراست.
اسپلیتهای اینورتر یک یا چند پانله با یونیت های داخلی دیواری،کاستی،زیرسقفی و کانالی سردوگرم تولیدمی گردند.
کولرهای گازی اسپلیت مدل اینورتر بین 40 الی 60 درصد کم مصرف تر می باشند هرچند قیمت بالاتری دارند